/

Δράσεις

Πράξη ανθρωπιάς για τους καρκινοπαθείς της Λήμνου από τη Φαίη Μπαρμπαλιά

καρκινοπαθείς της Λήμνου

Παρουσιάσθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το βιβλίο της Φαίρης Μπαρμπάλια - Μάνεση «Ο αγαπημένος παππούς», σε εικονογράφηση του Κλεμεντίνη Βασιλοπούλου-Ταλούμι.

Πρόκειται για ένα παιδικό βιβλίο με θέμα την απώλεια και πιο συγκεκριμένα πώς θα εξηγήσουμε στα παιδιά με απλό και κατανοητό τρόπο την θανάτωση ενός αγαπημένου προσώπου, σε σχέση με τον πατέρα του Φαίη και παππού των παιδιών Νίκου και Ηλία, Ηλία Μπαρμπάλια.

Ο παιδοψυχολόγος Μαγιά Αλίβιζάτου, που έγραψε ένα ενημερωτικό κείμενο στο βιβλίο, τόνισε ότι το συγκεκριμένο παραμύθι είναι μια σημαντική βοήθεια για την προετοιμασία του παιδιού για την πραγματικότητα της ζωής, που περιλαμβάνει και την καθολικότητα και την οριστική του θανάτου.

Στη συνέχεια η δημοσιογράφος Ελένη Βαρβιτσιώτη, παιδική φίλη της συγγραφέως, στάθηκε στην δύναμη της Φαϊης να καταγράψει και να μοιραστεί την πόνο της με τρόπο που θα καταλάβαιναν τους πιο ενδιαφέρουσες, τους δύο παιδιά της.

Από την πλευρά της η Φαίρ Μπαρμπάλια απέδωσε ένα φόρο τιμής «το καλύτερο ... στον Ηλία ... τον πατέρα μου ... που έμαθα όλα όσα γνωρίζω», σημειώνοντας ότι «η συναίσθημα δεν δηλώνει αδυναμία και ότι η απώλεια είναι μέσα στην ζωή ».

Το ίδιο έκανε και ο εκδότης Χρήστος Ζαμπούνης, ο οποίος μίλησε για το πνεύμα της Ηλίας Μπαρμπάλλια που «όπως ο ήλιος φωτίζει την οικουμένη, έβγαλε τον δημιουργό του« Αγαπημένου παππού ».

Η πιο εντυπωσιακή στιγμή της παρουσίασης ήταν όταν ο Νίκος και η Ήλια Μανέζης, μαζί με την οικογενειακή μικρή φίλη, Μαρία Στασνονόπουλο, αναγνώρισαν αποσπάσματα του βιβλίου.

Όλα τα έσοδα των πωλήσεων θα διατεθούν στο Νοσοκομείο Λήμνου, για τη διαμόρφωση και τον ιατρικό εξοπλισμό του χώρου για τις θεραπείες των καρκινοπαθών.