/

Δράσεις

δωρεά προς ενίσχυση του Σωματείου «ΕΛΙΖΑ»

Την Τρίτη 26η Νοεμβρίου 2019, η Φαίη και η Έλενα Μπαρμπαλιά, συνιδρύτριες της "Τέχνης της Ζωής", συμμετείχαν στην Εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Μουσείο Μπενάκη με τίτλο "Φορεσιές με Πρόσωπα". 

Στην συγκεκριμένη εκδήλωση η Φαίη Μπαρμπαλιά παρουσίασε στολή από την νήσο Σίφνο και η Έλενα Μπαρμπαλιά την ιδέα της αποδόμησης της παραδοσιακής φορεσιάς της χώρας μας.  

Το Μουσείο Μπενάκη έχοντας στην κυριότητά του μια από τις πλουσιότερες συλλογές ελληνικών ενδυμασιών στον κόσμο, αφιέρωσε τη φετινή εκδήλωση συγκέντρωσης πόρων στην ελληνική φορεσιά. Σκοπός του Μουσείου ήταν να αναδείξει τη διαχρονικότητα και την αστείρευτη πηγή έμπνευσης που μπορεί να αποτελέσει για τους σύγχρονους δημιουργούς μόδας η ελληνική ενδυμασία.

Η εκδήλωση «Φορεσιές με Πρόσωπα», ένα πολύ-επίπεδο δρώμενο, εκτυλίχθηκε σε τρεις φάσεις. Στην πρώτη, περισσότεροι από 80 φίλοι και υποστηρικτές του Μουσείου Μπενάκη, σκηνοθετημένοι σε στατικές εικόνες ανάμεσα στα εκθέματα, έβαλαν φορεσιές από όλη την Ελλάδα. Στη δεύτερη φάση του δρώμενου, οι φορεσιές αποδομήθηκαν. Επιλεγμένα στοιχεία τους όπως τα βαμβακερά πουκάμισα και οι ποδόγυροι, αναπαράχθηκαν ως ακριβή αντίγραφα σε σύγχρονα υφάσματα, για να αναδείξουν τη μοναδική κομψότητα της γραμμής τους, απογυμνωμένη από στολίδια και χρώματα. Στην τρίτη και τελευταία φάση, η παράδοση συνάντησε το παρόν. Εμπνεόμενοι από τα αρχεία και τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη, γνωστοί Έλληνες σχεδιαστές, ερμήνευσαν την παράδοση, δημιουργώντας σύγχρονα σύνολα υψηλής ραπτικής με απόλυτη καλλιτεχνική ελευθερία. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με δείπνο στις αίθουσες του Μουσείου.

Φορεσιές με Πρόσωπα Φορεσιές με Πρόσωπα